Zodpovězené dotazy

Nejnovější zodpovězené otázky

Dobrý den, cca před týdnem mě začaly bolet kosti... nohy, žebra, záda atd ... nepřikládal jsem tomu velkou důležitost, měl jsem pocit že by asi chřipka... nicméně ta se neprojevila, bolesti stále trvají, bez Ibalginu to občas nejde, do toho mám několikrát denně zimnici, za poslední 2 dny se mi odělali i otoky na rukou ( prstech ) a mám snížený cit v rukách... Můžete mi prosím poradit?

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, pokud máte oteklé klouby na rukou a klouby jsou i zarudlé a na pohmat bolestivé, doporučuji návštěvu Vašeho praktického lékaře k vyloučení systémového zánětlivého onemocnění.

Další informace: .

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře.

Tazatel: Josef, 36 let
Datum: 19. 04. 2018
MUDr. Olga Ulmanová Na otázku odpovídal: MUDr. Olga Ulmanová
Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Dobrý den. Moje maminka onemocněla ,zjistili ji miomy na vaječníkách a potom podstoupila kompletní odstranění jak vaječníků tak i dělohy. Tím že to máme v rodině jsem i já sledována ultrazvuky i mamografem. Na pravém prsu mám po několik let bulky, které se lehce začaly zvětšovat a na mamografu mi toto bylo potvrzeno. Jsou někdy dosti bolestivé a velmi nepříjemné. Ráda bych podstoupila odstranění těchto útvarů a na základě toho vyplnění na plastické chirurgii. Jsem ochotná si tento zákrok uhradit, ale po pracovní stránce nebudu moci jít ihned do práce, jelikož pracuji jako operátor logistiky, což je vysokozdvyžný vozík. Ráda bych se zeptala, jak bych toto měla řešit s nemocenskou. Pokud by se nejednalo o ohrožení zdraví a nepovažovala bych to za nebezpečné a dědičné, ponechala bych to tak, ale mám obavy do budoucna, abych neměla podobný problém jako moje maminka. Prosím tedy o radu. Děkuji

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, doporučuji nejdříve vyšetření Vaším praktickým lékařem, případně gynekologem, zda je možné aby jste měla vzhledem k rodinnné zátěži absolvovat další vyšetření, které by určily zda máte či nemáte zvýšené riziko nádorového onemocnění. Pokud to z Vaší rodinné anamnezy vyplyne, může Vás pak poslat na genetické vyšetření. Pouze pokud je prokázáno genetickým vyšetřením, že máte nějakou genetickou poruchu (nejčastěji BRCA1 nebo BRCA2) tak máte nárok aby Vám bylo provedeno preventivní odstranění prsů s případnou okamžitou rekonstrukcí, což se provádí na pracovištích plastické chirurgie. Pak by jste mohla mít i neschopenku. Doporučuji tedy nejdříve zjistit jaké máte riziko a pak postupovat dále.

Další informace: x

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře.

Tazatel: Lenka, 39 let
Datum: 17. 04. 2018
MUDr. Aleš Fibír Na otázku odpovídal: MUDr. Aleš Fibír
SANUS s.r.o., odd. plastické chirurgie

Dobry den,
je mi 33 let a tento problem me trapi dlouha leta. Nekdy je to horsi (leto) a jindy je to vicemene vpohode. Jde o to ze jak v oblasti trisel tak v oblasti podpazi trpim opruzeninami ktere obcas vzniknou i po nekolika hodinach v praci. dlouho jsem to neresil a mozna to byl duvod k tomu se tolik nehybat atd ale rad bych zmenil svuj soucasny zivot ale tohle mi v tom celkem brani. Cetl jsem vsemozne diskuze jak tomu predejit cim namazat aby se vse rychleji srovnalo ale nikdy jsem nenasel nic co by se blizilo me. Vite jsem trosku uzavreny clovek a resim vse co se tyce zdravi tak trosku az kdyz to zajde za unosnou mez a vim ze by asi bylo lepsi zajit primo k lekari ale pro mne to snadne neni to zkusit nekomu vysetlit. Nevim zda je normalni ze pri beznem pohybu je vse dejme tomu vpohode ale staci se trosicku zapotit a jiz je citit jak spodni pradlo dre o stehna v oblasti trisel a ja uz pak vim co muze nasledovat
a tak se snazim pohyb omezovat i kdyz to dobre v praci nejde. Delam v gastronomii kde jsem cely den v pohybu. Jak rikam v zime to byva vpohode ale blizi se letni mesice a ja bych rad konecne poprve v zivote treba vedel zda se da tohle nejak resit. Vim kolem lidi jak chodi, behaji a delaji vse co chteji a ja
bych treba si sel rad zabehat nebo sel hrat nejak sport ale kdyz vim co bude nasledovat tak nemuzu. Neni zrovna super pracovat 12h s tim ze vas podpazi pali jako cert nebo kdyz me trapi prave opruzenina v rozkroku. Obcas mam pocit ze je problem spis na psychicke urovni. Je pravda ze jsem cetl ze obezni lidi (sem patrim i ja soucasna vaha 148kg pri 188 cm vysky) jiste nepomaha ale opravdu bych rad to zmenil ale pohyb je zaklad ale jak kdyz prvni na co pomyslim bude ze budu doma chodit jako kacer a ta bolest bude ukrutna ? Nevim mozna to je normalni ale spise ne vidim lidi okolo kteri jsou hubeni ci tlustsi a jsou vpohode ale ja temer porad myslim na tohle co bude. Zkousel jsem slipy, trenyrky, boxerky a nic moc nepomohlo v soucasne dobe nosim trenyrky pro lepsi volnost a pristup vzduchu. Zkousel jsem i pripravky proti poceni jako Perspi-Guard Antiperspirant nebo na trisla Neat 3B Action antiperspirant oba to o neco zlepsi ale mozna je to vse v me hlave ale kdyz vidim a hlavne CITIM podrazdenou pokozku tak nevim a je to udesne. Nevim to muze byt zpsobeno tim jak chodim nebo cimkoli premyslel jsem nad tim tedy lepe receno premyslim nad tim casto co udelat jinak. Rad bych vedel ze muzu jit na kolo nebo hrat tenis a bude tohle vpohode vzdyt vsichni okolo jsou tak proc ne ja ? Muzete mi prosim poradit zda je to bezny problem nebo je to neco jineho. Dekuji
Prilozil jsem i video (snad se nacte) stare par dni kde byl jeden z prvnich letnich dnu a hned podrazdena pokozka na trislech.

Popište co nejpřesněji své obtíže:
-jak dlouho potíže trvají
Tak dlouho jak pamatuju bojuji s tim dlouhe roky jen jsem se s tim asi nauzil zit ale posledni dobou chci zmenu
-jaký mají charakter
zarudla kuze v podpazi ktera pali a jeste vice ve sprse pri hygiene
zarudla a podrazdena kuze v obasti trisel na obou stranach kdy vetsinou na jedne srtane je to lepsi a na druhe strane horsi a casto se to strida
-co je vyvolalo/vyvolává
jakykoli pohyb kdy se telo byt lehce zpoti a trenim o sebe ci o spodni pradlo dojde k podrazdeni
-na co příznivě či nepříznivě reagují
ruzne pripravky o kterych jsem se docetl v diskuzich
-jaký byl účinek dosavadní léčby
bohuzel jsem se neodhodlal to resit u lekare tak jdu jen kdyz uz je to vazne popravde jsem rekneme za poslednich 10 byl byl u lekare asi 2x (jednou pro zdravotni prukaz a podruhe to je asi 8 mesicu kdyz jsem el potize se zlucnikem ktere me primeli zmenit stravovani a rad bych zmenil i dalsi
- další důležité údaje
nevim co sem presne napsat snad jen sice ctu ze kdyz se vytvori opruzenina tak namazat kremem snazit se drzet pokozku suchou ( copak to pri pohybu jde ) myslel jsem spis ze bude existovat neco jak tomu predejit nevim co proste neco

Odpověď k tomuto případu: Vážený pane,
na dálku, nota bene u svízelných případů, se dá radit obtížně.
Sklon k podráždění kůže v třecích partiích mají častěji lidé s citlivou kůži- alergici, ekzematici, dále pochopitelně osoby obézní, pracující v horkých provozech či s aktivitami, kde dochází k pocení a tření.

Logicky musí být prevence zaměřena na snížení těchto vyvolávajících vlivů- tj. oblečení hladké, volné vzdušné , volit takové sporty a volnočasové aktivity, kde si můžete regulovat tělesné tempo atp.

Z preventivně léčebných prostředků se doporučují na tato kritická místa, tedy i v období klidu, aplikovat na den preventivně zinkové desinfekční pasty, např. Zitenax. Při Vaší profesi bude třeba "nátěr" přes den zopakovat, jako rychlejší variantu lze použít Cutozink 10% , který je ve spreji, tj . aplikace je snazší, bezkontaktní. Pokud se již zánět objeví, lze použít několikrát denně Zitenax pastu, příp. u výrazné intensity lékař může ke zklidnění k tomu předepsat lokální kortikoid.
Obsažený zinek sice chrání, zklidňuje kůži, ale i poněkud vysušuje. Tj. při pocitu přesušení, je vhodné přechodně daná místa promazávat hojivým krémem , např. Bepanthene plus krém.

Další informace: viz výše

Doporučení: viz výše

Tazatel: Petr, 33 let
Datum: 13. 04. 2018
MUDr. Nina Benáková Na otázku odpovídal: MUDr. Nina Benáková
Dermatovenerologická klinika 1. LF UK

Dobrý den
Před měsicem se mi zhoršila mikoza, vyuzivala jsem krrm canesten gyn, když jsem si podivala do zrcadla , tak byli tam nejake bradavičky, tak jsem je ošetrila roztkom jodisol, zapsana ke gynekologu až 26.04, dřive ne muže , jinak teď ti bradavice se rozšiřily a je jich skoro tucet, jsou male 1 mm , take jsou tam větši. Nevim jestli mužu zaslat sem obrazrk. Sle nevim jak vydržim do 26.04.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, pokud máte akutní obtíže, které se výrazně zhoršily, domluvte si u svého gynekologa dřívější termín návštěvy. Jistě Vás vezme. Z Vašeho popisu se může jednat i o genitální kondylomata.

Další informace: 0

Doporučení: 0

Tazatel: Nataliia, 24 let
Datum: 07. 04. 2018
MUDr. Martina Miklošová Na otázku odpovídal: MUDr. Martina Miklošová
Gynekologicko-porodnické odd. Chrudimská nemocnice, Gynamb Chrudim s.r.o.

Dobrý den,
byla mi nyní diagnostikována revmatoidní artritida a předepsali mi 1xdenně Plaquenil. Nesmím údajně požívat alkohol a nesmím se zdržovat na slunci. Zajímá mne, zda v otázce alkoholu jde o absolutní zákaz, nebo zda např. 1 sklenka vína týdně nevadí a co by případně hrozilo po požití alkoholu. Dále pokud jde o pobyt na slunci, co hrozí při pobytu na slunci a případně v jaké intenzitě je možné se zdržovat na slunci.
Děkuji za odpověď.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,
jelikož tento lék může působit nepříznivě na játra, nedoporučuje se konzumace alkoholu. Jak píšete, výjimečně 1 sklenka vína týdně, by vadit neměla. Plaquenil může působit fototoxicky, tzn. při slunění může docházet k výskytu vyrážek, ekzémů, kopřivky...Opalování či delší pobyt na slunci není vhodný. Běžné přejití, např. do práce, na nákup,... by vadit nemělo.

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Libuše, 45 let
Datum: 22. 02. 2018
Na otázku odpovídal:

Dobrý den, řadu let mám potíže s refluxí jícnu, užívám Nolpaza 40 mg 1x denně a 3x denně Kinito. V poslední době právě v oblasti jícnu mám potíže. Domnívám se, že to je po příliš horkém soustu, které mi na okamžik uvízlo v jícnu, cca před 14 dny. Do té doby jsem užíval půl Kinito 3x denně, i když jsem zvýšil na celou tabletu, problémy se mi zmírně zlepšily,ale přetrvávají. V posledních letech tyto zvýšené problémy mívám, už jsem na radu lékaře zvýšil Nolpazu přechodně cca na týden až dva na 2x denně. Lékař je v současné době čtrnáct dní mimo ordinaci, potíže jsou nepříjemné, chci se tedy zeptat, jestli opět mohu zvýšit přechodně Nolpazu, děkuji.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. To samozřejmě můžete, ale nic zásadního se nestane, spíše naopak, když totiž druhou dávku posléze odeberete, zvýší se překyselení. V těchto dnech, kdy stálost počasí = 2 dny jsou žaludeční potíže prostě větší. Já tady ale pouze "zaskakuju" za vašeho lékaře, tak se omezím na to, že lépe je vzít večer, do prázdného žaludku 1-2 tablety sody (volně v lékárně) a v noci (pakliže se vzbudíte) mějte připraveny další 2 tablety. tabletu můžete vzít i odpoledne mezi jídly, tedy vždy do prázdného žaludku. Jestli chcete, můžete se na mě také obrátit mailem. Vaše potíže jsou totiž velmi pravděpodobně TAKÉ při dlouhodobě chybné životosprávě. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

Další informace: Při žaludečních potížích, zhoršení příznaků překyselení žaludku, případně refluxu je lépe než zvýšit dávku omeprazolu / pantoprazolu (které už principem svého působení jsou k dlouhodobému užívání nevhodné), řešit kyselost přírodním prostředkem, tedy sodou, lépe v tabletách (volně v lékárně). I několikrát denně, také v noci, vždy do prázdného žaludku.

Doporučení: Vyhledat odborného lékaře při trvání potíží.

Tazatel: Zdeněk, 62 let
Datum: 07. 02. 2018
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Dobrý den,
chtěl bych se jako laik zeptat na obecný problém týkající se jakýchkoli fobií. Zajímalo by mě, jestli je možné se jich vlastní vůlí definitivně zbavit. Např. programovým vystavováním se jejich předmětu, tj. pavoukům, krvi. atd. Přináší tato metoda nějaké výsledky, nebo je nutná odborná pomoc či léčba?, Děkuji za odpověď.

Šerý Vítězslav

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,
oceňuji Váš zájem o téma účinnosti psychoterapeutických technik. Ptáte se, zda je možné se vlastním úsilím zbavit se fobíí, např. technikou systematické desenzibilizace, kterou uvádíte. Ptáte se, zda je tato technika účinná nebo je nutné navštívit odbornou pomoc. Myslím, že jste si v zásadě odpověděl sám. Technika, kterou jste uvedl je jednou z mnoha technik, které se dají použít pro práci na zmírňování strachu z pavouků nebo jiných, jak píšete, fobií. Někteří lidé s ní mají vynikající zkušenosti a pomůže jim. Jiní lidé ale potřebují projít více technikami a pomůže jim zase opět něco jiného. Proto je užitečné navštívit psychologa nebo psychoterapeuta, který obvykle vícero technikami disponuje. Nebo takový člověk může na toto téma nastudovat knihy, které se léčbou fobií zabývají a techniky získat z nich, tak, že si je experimentálně na sobě bude zkoušet. Pochopitelně mu ovšem nikdo negarantuje, že se dobere k technice, která by konkrétně jemu pomohla. Každý psychoterapeutický přístup má svou nosologii, tedy si poněkud specificky vysvětluje příčinu vzniku takové fobie a podle přesvědčení o příčině vyvíjí příslušné psychoterapeutické techniky, které fungují. Je to jako bychom řekli, že "všechny cesty vedou do Prahy" - podle své "nátury" může člověk chtít jít pěšky, na kole, autem, vlakem, stopem, letět vlastním letadlem, může potřebovat jít pouze po trávě nebo pouze po vrcholcích hor, může si prokopat vlastní tunel, popř. jiné cesty. Vše závisí také na tom, co v Praze chce dělat, jak nutně tam potřebuje být atd. Každopádně fobie léčit jdou a pokud se to člověku nepodaří samotnému, doporučuji navštívit psychologa či psychoterapeuta.

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Vítězslavv, 28 let
Datum: 16. 01. 2018
as. MUDr. Martin Anders, PhD. Na otázku odpovídal: as. MUDr. Martin Anders, PhD.
Psychiatrická klinika 1.LF UK a VFN Praha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné spočítat datum početí? První den poslední menstruace byl 30.9.2017 a i podle ultrazvuku to prý souhlasí na 12 týden. Jelikož jsem vdaná a nejsem si jistá otcem, potřebovala bych vědět kdy došlo k oplodnění. Podle kalkulaček na internetu došlo k oplodnění 14.10.2017. Jenže já měla styk 12. a 16.10. s milencem a 15.10.2017 s manželem :-( dá se nějak určit který je otec? Moc bych si přála,aby ten mrňousek byl manžela.

Moc Vám děkuji

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, bohužel přesné datum početí u Vás určit nelze, pokud byl styk, jak píšete. Existují ale neinvazivní metody určení otcovství již v těhotenství - jen z odběru Vaši krve. Nebo samozřejmě až po porodu.

Další informace: Neinvazivní prenatální DNA diagonstika - včetně určení octovství je možná již v těhotenství od 9.týdne.

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Lucie, 33 let
Datum: 26. 12. 2017
MUDr. Martina Miklošová Na otázku odpovídal: MUDr. Martina Miklošová
Gynekologicko-porodnické odd. Chrudimská nemocnice, Gynamb Chrudim s.r.o.

Dobrý den, potřebuji poradit. 4 roky mám TOT pásku, nyní jsem v 35tt těhotenství. Netušila jsem že se těhotenství nedoporučuje, ale je poslední. Gynekolog říká že pokud dítě nebude vážit více než 3500g můžu rodit přirozeně, ale stejně nezaruci že se páska nepotrha. Chci znát názor uroliga, zda je opravdu možný přirozený porod nebo je lepší rovnou císařský řez. Jsem ráda že s páskou nemám problémy a nerada bych potom problémy opět měla, když mně straší, že se pak páska opravit nedá. Děkuji. Monika

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, tak na Váš dotaz může odpovědět erudovaně jen gynekolog. Samozřejmě porod je zátěž pro malou pánev a může se podílet na rozvoji ši zhoršení stresové inkontinence, ale nejsem si vědom, že by implantovaná TOT páska byla jasnou indikací k císařskému řezu.

Další informace: -

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Monika, 44 let
Datum: 16. 11. 2017
prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D. Na otázku odpovídal: prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.
Urologická klinika LF UK a FN Plzeň

Dobrý den,

Zhruba měsíc mám problém se štítnou žlázou. Byla jsem na vyšetření SONO: 17. 10. 2017 : Pravý lalok měří 23x21x51 mm. Levý lalok měří 18x16x40 mm.
sthmus 4,5 mm. Oboustranně je patrno několik izoechogenních uzlů, v pravo největší v dolní části velikosti 12x8x11 mm , vlevo ve střední části velikosti 6 mm.
Struktura štítné žlázi je lehce mapovitá, vaskularizace je t.č. přiměřená.
Závěr endokrinologa: suabkutní thyreoiditis, t.č. ve stádiu hyperfunkce, uninodozní struma pravého laloku, levý lalok není zvětšen
Doporučení: Ibalgin 3 x 400 mg denně.

Vzhledem k tomu, že Ibalgin mi dráždí žaludek, obvodní doktorka mi doporučila Aulin. Mám pocit, že štítná žláza se zmenšila a není tak bolestivá, ale momentálně mám zvětšené lymfaticé uzliny.
Potřebuji radu odborníka, jestli pak je nasazena správná léčba, mám pocit, že ztrácím čas a obávám se toho nejhoršího.
Děkuji za odpověď

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,
podle toho, co píšete ve svém dotazu, usuzuji, že Vás zřejmě trápila bolestivost a tlak v oblasti krku a že
jste byla vyšetřena specialistou v oboru. Domnívám se proto, že Vám byla dělána laboratorní vyšetření
hormonů štítné žlázy, protilátky a další vyšetření jako EKG, která by měla objasnit příčinu zvýšené funkce
štítné žlázy a také to, zda nemáte nějakou z komplikací, které se vyskytují u hyperfunkce štítnice.
Rozumím Vašemu dotazu správně, že máte obavu, zda je léčba léky proti bolesti dostatečná a jestli
nepotřebujete nějaké silnější léky? Možná také máte strach, jestli nález uzlíků při sonografickém vyšetření
neznamená přítomnost nějakého nádorového onemocnění.
Věřím, že Váš lékař Vás důkladně vyšetřil a rozhodl o postupu dle svých nejlepších vědomostí a
zkušeností. Vaše diagnóza není neobvyklá a Váš endokrinolog ví, jaké jsou správné postupy.
Podle závěru Vašeho endokrinologa se u Vás jedná o mírný zánět štítné žlázy, který se nyní projevuje
zvýšenou funkcí. Uzlíky na ultrazvuku nejsou podezřelé z nádorového bujení. Pokud nemáte žádné další
příznaky poruchy štítnice kromě bolestivosti a tlaku v místě žlázy, nemáte osteoporózu nebo poruchy
srdečního rytmu, není zřejmě v tuto chvíli potřeba nějak léky potlačovat zvýšenou funkci žlázy. Léky jako
Ibalgin nebo Aulin (léčiva ze skupiny NSAID) Vám uleví od bolesti, mají i své protizánětlivé účinky.
S odstupem (většinou se jedná o několik měsíců) si Vás Váš lékař pozve na kontrolní laboratoř a
sonografické vyšetření. Je možné, že se testy a nálezy upraví samy. Bude třeba kontrolovat uzlíky ve štítné žláze, a pokud by se zvětšovaly, či se měnil jejich sonografický obraz, Váš lékař Vám může provést odběr malého kousku tkáně na vyšetření buněk.
Pokud by se Vaše obtíže horšily, štítnice byla bolestivější, zvětšovala se, pokud byste měla polykací obtíže, bušení srdce, tlak na hrudi či pocit srdeční nepravidelnosti, dušnost, vyhledejte lékaře kvůli kontrole co nejdříve. Jestliže máte pochybnosti o správném postupu Vašeho lékaře, nebo se chcete ještě ujistit, pak se také můžete obrátit s výsledky na jiného endokrinologa.

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Irina, 44 let
Datum: 31. 10. 2017
Na otázku odpovídal:

Proč využít PotřebujiPoradit.cz

  • Na Váš dotaz odpovídá vždy specializovaný lékař
  • Více než 10 leté zkušenosti s provozem služby
  • Více než 18 000 zpracovaných dotazů
  • Odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů
  • Komunikace je šifrována, takže nedojde ke zneužití osobních údajů

Jak to funguje

  • Prostřednictvím online formuláře
    položíte dotaz
  • Dle tématu dotazu jej přidělíme
    nejvhodnějšímu odbornému lékaři
  • Ihned jakmile lékař odpoví,
    vyzvednete si odpověď