Zodpovězené dotazy

Nejnovější zodpovězené otázky

Dobrý den,
jsem již 16 let po operaci štítné žlázy, byla celá odstraněná. Můj ošetřující pan doktor mi ordinuje Eutyrox pouze podle krevních výsledků z laboratoře, brala jsem původně Eutyrox 100 mg, pak mi to snížil na 88 mg, na léto mi předepsal 70 mg. \výsledky z laboratoře odpovídaly normě ve všech případech. Ale při užívání 70 mg jsem začala být extrémně zimomřivá, zhrubl mi hlas, spávat jsem začala s hrubými ponožkami i v létě, ale hlavně mi začaly extrémně padat vlasy, v odpadkovém koši jsou jenom vlasy, po česání musím povysávat. Pan doktor mi zvýšil dávku na 88 mg, ale problémy stále pokračují. Chtěla jsem se zeptat, jestli opravdu je laboratorní rozbor krve - hladina hormonů tím jediným kriteriem, četla jsem, že další symtomy snížené činnosti jsou rýhované nehty, zimomřivost, nechuť ke všemu, bazální teplota měřená ráno -mám 35,9 až 36,2 st., vypadávání vlasů a také přibírání na váze. Já na váze nepřibírám, váhu důsledně hlídám, snídám, obědvám a pak už jenom jablko nebo banán. Ostatní příznaky mám všechny. Hlídání váhy mi n ejmíň vadí. Ale vadí mi ostatní příznaky, pan doktor sleduje pouze hladinu hormonu, nic jiného mi nepředepisuje, pouze Eutyrox 88 mg .Moje sestra v Trenčíně má stejné problémy, hlídají ji osteoporézu, dávají vitamíny včetně D a kalcia, ale u mne nic podobného. Prosím, můžete mi poradit,nejlépe jsem se cítila při dávkování 100 mg.

Děkuji a zdravím
Luba Michnová

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den.
Jak píšete jste po oepraci štítnice, léčba Euthyroxem je v pořádku, při ní se monitorují 2 hlavní hormony TSH a fT4 a podle nich se upravuje dávka. Jsou pacienti u kterých přetrvávají potíže i po normalizaci hladiny hormonů. Potíže mohou být i z jiných příčin, jako je nedostaetk železa, vit D či selenu. Pro správnou funkci hormonů štítnice je právě nutný selen, jelikož v buňkách jsdou enzymy tzv. selenoproteinázy a ty lajcky řečenopřžemeňují neaktivní hormon na aktivní. Proto jako první můžete zkusit suplemtaci praparátů se Se a Zn jako je Slezink Plus či Biosil apod. Pokud ani to nebude stačit dá se použít kombinovaná terapie Euthyrox+ Cynomel- což je kativní forma hormonu a někdy jsme nuceni ji v malé dávce podávat k Euthyroxu, doporučovaný poměr je 1:10-1:15.
Uvidíte, že se stav upraví a bude Vám zase fajn. Krásný advent!

Další informace: Vaše sestra bere vit D a kalcium kvůli osteoporoze, vbzhledem k Vašemu věku a anamnéze by bylo vhodné doplnění denzitometrie a tam se ukáže, zda máte problémy s řídnutím kostí či nikoliv a po té se zahájí adekvátní terapie

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Luboslava, 72 let
Datum: 01. 12. 2016
prim.MUDr. Lukáš Burda Na otázku odpovídal: prim.MUDr. Lukáš Burda
Metabolické centrum SZZ Krnov

Dobrý den
Začátkem září 2016 proběhla v rodině střevní viroza. Nic dramatického, spíše bolesti žaludku a trochu zvracení. Všichni v rodině do 14 dnů byli v pořádku, já ale ne. Pokračovala jsem v lehčí dietě, mívám běžně delší i horší průběh onemocnění než ostatní.Ovšem ani po 3 týdnech od onemocnění se nic nezlepšilo, naopak jsem začala mít potíže i s potravimami, které jsem do té doby snášela. ( ovoce, jogurt, pečivo) Obvodní lékař řekl, že se mi znovu aktivovala viroza, že do týdne budu v pořádku...Nebyla jsem, přitížilo se mi. Popíši obtíže: I když mám velký hlad, pokud se najím tak po určité době začnu mít velmi silné bolesti v oblasti žaludku pro které někdy ani nespím, vystřelující do pravé i levé strany. Též říhání, těžko od žaludku, kručení. Dospělo to k tomu, že mi bylo tak těžce, že jsem nic nejedla a už špatně snášela i vodu. Manžel mě odvezl do nemocnice. Vyšetření žaludku prý v pořádku ( ani Helikobakter) UZ vyšetření naznačilo lehký zánět kolem žaludku, bylo mi řečeno že je vše v pořádku a že to bude psychosomatického rázu.... Dostala jsem na posílenou kapačku a byla jsem odeslána domů. ( Mimochodem po kapačce druhý den oteklá ruka a bolestivá žíla - když jsem to jela do nemocnice ukázat tak mi bylo doporučeno mazat ruku fastun gelem, že do 2 měsíců to přejde, pak mávla paní doktorka rukou a řekla, že zápis ani dělat nebude...Je toto normální , běžné jednání?) Začala jsem samozřejmě rychle hubnout. Navštívila jsem opět obvodního lékaře.To už byla polovina října. Udělal mi krevní test na žlučník a slinivku. Výsledky prý v pořádku, jen něco snížené funkce ( asi o 20%) a že na nemocnici to není a že stejně musím pokračovat v dietě nic jiného s tím prý stejně nejde dělat a bude to dobré. Začala jsem tedy držet slinivko - žlučníkovou dietu... Od poloviny října se ale nic nezlepšilo. Snesu pouze 5 rozvařených potravin ve vodě ( brambor, dýni hokaido, kulatozrnnou rýži, jemné ovesné vločky a někdy malý kousek kuřecího masa) Mám dole 8 kg a hubnu dál.Občas se pokouším pomalu přidat něco dalšího - včera třeba bio mrkvovou šťávu - ale vždy se mi to velmi rozbouří, vrátí se prudké bolesti a musím začít zcela od začátku s dietou, abych opět snesla alespoň těch 5 potravin. Někdy musím třeba být i den o hladu a pouze pít. Dotaz zní....Jaká další vyšetření by v mém případě byla na místě? Je běžné že tento druh diety a rekonvalescence trvá takto dlouho? Je standartní jednání lékařů které jsem zde popsala a plně dostačující pro můj případ? Jinak ještě podotknu že nekouřím, nepiji a stravuji se celý život kvalitně a zdravě....
Děkuji za odpověď H.L.H

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Váš dotaz je poměrně složitý. Snad se mi podaří objasnit vám vaše letité zdravotní potíže, které jsou vlastně na vině potíží současných. Jsou to spojité nádoby, snad jenom, že spouštěcím mechanizmem byla ona zářijová viróza. Jedná se o nerovnováhu buněčného prostředí (vzniká dlouhodobě, hlavně chybným stravováním, kde ve stravě převažují cukry, při zvýšené vnímavosti daného jedince). Aktuálně ale potřebujete jíst a pít. Ideálním jídlem je masový vývar, ideálně přední hovězí, hovězí žebro nebo oháňka (ne kuře).Začnete zcela čistým vývarem, dále vývarem, kam přidáte lžíci olivového oleje, dále přidáte do vývaru žloutek, další den přidáte vařenou kořenovou zeleninu, může tam být i vařený česnek a cibule. Žádné pečivo nebo vločky. Začnete s bramborem ve slupce na páře, s pravým kravským máslem. Dále se do polévky (3-5x denně) přidají minikousky hovězího masa (ne kuřecí). Polévku nesolit, pepř nijak nevadí (z mlýnku). V tomto okamžiku můžete čistě kozí nebo čistě ovčí jogurt nebo čistě kozí kefír. Nic kravského (výjimkou je máslo). Žádné ovoce, nic z obilí, výjimečně byste mohla 50g samožitného chleba denně, ale to až v době, kdy snesete jíst vejce. Základem stravování by u vás mělo být červené maso a vejce a tmavá ryba (kupř sardinky, losos), zelenina pouze (POUZE) tepelně upravená a vařený brambor (ve slupce a na páře). Pakliže budete chtít dodržovat tato pravidla správného stravování, můžeme spolupracovat. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz
... chování lékařů, jak je popisujete nechci komentovat, jistě ale není profesionální, další vyšetřování se bude odvíjet od vašich dalších potíží, nebudou-li, vyšetření jsou zbytečná.
Obvykle neradím konkrétní preparáty, ale protože váš stav považuju za velmi vážný, doporučuju zatím Schindeleho minerály (eshop) a Speratol (eshop)

Další informace: Při poruše imunity, skoro vždy souvisí s nadměrným přísunem cukrů v potravě, je zásadním opatřením úprava stravování, resp. odstranění cukrů. Tedy hlavně ovoce a mouky.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře, při zhoršení potíží.

Tazatel: Hana, 45 let
Datum: 04. 11. 2016
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Dobrý den,

kožní lékařka mi v pondělí aplikovala tekutý dusík na obličej do oblasti mezi očima, chtěla tímto odstranit malý bílý pevný útvar, který jsem tam měla. Momentálně v této oblasti mám velký, nažloutlý a celkově nevzhledný puchýř, ve kterém mám nejméně čtyři žluté tečky různých velikostí a bojím se, že se mi rána nezahojí, a pokud ano, vytvoří se mi tam trvalá pigmentace. Myslíte, že se může jednat o zánět nebo je to normální průběh hojení? Mohu i tak očekávat dobrý výsledek? Pomohla by mi antibiotika jako např. Doxybene? Moc Vám děkuji za odpověď, trápí mě to. S pozdravem a přáním příjemného dne, Jana

Odpověď k tomuto případu: Vážená paním,
optimální je, se s takový dotazem obrátit na provádějícího lékaře, který zná konkrétní podrobnosti o Vás a zákroku.
Po tekutém dusíku se běžně utvoří takovýto puchýř. Takže obecné rady k zdárnému a nekomplikovanému hojení jsou:
1. šetrně bodovitě oblast potřete desinfekcí
2. puchýř injekční jehlou- lze koupit v lékárně - propíchněte tence, příp. na více místech, pokud je velký, aby mohl odtéci tkáňový mok. Ale nestrhávejte ho, působí jako ochranná vrstva.
3. na den na jemnou polštářkovou náplast naneste hojivý a antiseptický krém např. Bepanthen plus nebo Cicaplast B5 atp. a překryjte. Polštářková náplast zlepšuje podmínky pro hojení a brání průniku UV záření, a tudíž i pigmentaci.
4. na noc stačí jen ošetřit výše zmíněným krémem a nekrýt, nechat "dýchat".
5. jakmile se vytvoří pevný strup, netřeba již krýt náplastí ani na den, jen šetrně promazávat a často .

Celková antibiotika by v tomto případě nevedla k urychlení či zlepšení hojení.

Další informace: viz výše

Doporučení: viz výše

Tazatel: Jana, 25 let
Datum: 02. 11. 2016
MUDr. Nina Benáková Na otázku odpovídal: MUDr. Nina Benáková
Dermatovenerologická klinika 1. LF UK

Dobrý den, již půl roku mám problém s tím, že během styku se mi udělá trhlinka u vchodu. Trhlinka se mi po cca 1 týdnu zahojí, ale po dalším se mi udělá hned znovu. Trhlinka nebolí. Má doktorka mi nedovedla poradit. Lubrikační gel používám. Bylo mi proveden i stěr na kvasinky apod. vše bylo v pořádku. Nevím co s tím...dá se to nějak řešit? Děkuji moc

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, zkuste změnit lubrikační gel event.ho aplikovat více. A k tomu každodenně promazávat hráz. Jsou dostupné různé masážní oleje, které se používají před porodem, tak nějaký určitě vyberete. A určitě nepřestávat s pohl.stykem - jde o "zvyk"tkáně. Mělo by se to upravit a problém by měl vymizet.

Další informace: 0

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Adriana, 24 let
Datum: 17. 10. 2016
MUDr. Martina Miklošová Na otázku odpovídal: MUDr. Martina Miklošová
Gynekologicko-porodnické odd. Chrudimská nemocnice, Gynamb Chrudim s.r.o.

Dobrý den, jsem 14 dní po abdominální hysterektomii. Den po operaci mi museli z rány vymačkat krev. I přesto mám hematom asi 6x2 cm.5. den operace jsem dostala 38 tepl. a brala 4 dny antibiotika do žíly CRP bylo 123, poté se snížilo na 43, dostala jsem postupně tablety antibiotika a 13. den po operaci šla domů s tím, že ještě 4 dny budu brát atb. Také jsem měla snížené železo, nejprve 84, při propuštění 93 beru tablety. Chtěla jsem se zeptat, zda je normální, že vždy k večeru se mi teplotka zvedne na 37 - 37,2 po celou dobu co beru antibiotika, nebo to je k tomu hematomu? děkuji za odpověď. Iv

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, může to ještě souviset právě s komplikací - hematomem, který se Vám v ráně vytvořil. Mělo by se to již postupně lepšit. Pokud budou teploty ale i nadále přetrvávat, doporučuji kontrolu u ošetřujícího lékaře.

Další informace: 0

Doporučení: Návštěva lékaře v případě neustupujích teplot.

Tazatel: Iveta, 46 let
Datum: 05. 10. 2016
MUDr. Martina Miklošová Na otázku odpovídal: MUDr. Martina Miklošová
Gynekologicko-porodnické odd. Chrudimská nemocnice, Gynamb Chrudim s.r.o.

Dobrý dne
mam problém u palcu nehtu nohou , již 5 let , dočetl jsem se tu že to bude onychomykóza.
Jsem v šoku a tím více odhodlán toto řešit, používam Roztok Batrafen a canespor mast , to jen nehet cca vyčistí není zeleny ani hnedý , ale svetlý , sila je cca 3 mm a opravdu bach to chtel vyřešit.

Odpověď k tomuto případu: Vážený pane, ne vše, co jak onychomykosa vypadá, ve skutečnosti je. Existují i tzv. onychodystrofie - neinfekční změny nehtu. Na ty, samozřejmě, žádná protiplísňová léčba nemá efekt.
Jinak Vámi jmenované prostředky jsou standardní dobré - Batrafen roztok se používá k zakapávání pod postižený nehet, Canespor mast do okolí nehtu, případně i na plosky a meziprstí jsou-li postiženy.
Pokud je ale plíseň letitá, resp. je hluboko v nehtovém lůžku, zevní prostředky samotné nemohou stav zvládnout a je třeba k tomu i léčba vnitřní (tablety).
U případů, kde je potřeba jednoznačně odlišit, zda se o mykosu jedná či nikoliv, je vhodné provést mykologické vyšetření. Můžete tedy požádat o doporučení svého dermatologa, který Vás odešle na příslušné pracoviště. Nehet nesmí být před tím minimálně 6 týdnů léčen, jinak může být výsledek falešně negativní. Provádí se odběr šupin z oblasti pod okrajem nehtu, případně k větší záchytnost i z plosek a meziprstí.

Další informace: viz výše

Doporučení: viz výše

Tazatel: Jaroslav, 36 let
Datum: 27. 09. 2016
MUDr. Nina Benáková Na otázku odpovídal: MUDr. Nina Benáková
Dermatovenerologická klinika 1. LF UK

Dobrý den, přibližně před sedmi lety jsem si v Jizerském pralese zarazil, důsledkem pádu, do holeně kus dřeva. Následovala neodborné, rychlé vyndání toho, co se dalo. Den poté jsme navštívili chirurga, aby vyndal zbytek. Ten ovšem chyboval a v noze zůstal kousek dřeva, přibližně 1x0,5 centrimetru, čehož jsme si bohužel všimli až po zahojení a bylo nám řečeno, že se to řešit nemusí. Kousek je nahmatatelný pod kůži. Žádné potíže s ním nemám, ptám se hlavně proto, zda nemůže později způsobit nějaký vážnější problém. Mnohokrát děkuji.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,
pokud je v těle zbytek cizorodého materiálu, problém to být někdy může. Pokud se jedná o inertní kovový materiál, tak se většinou nic neděje, tělo ho opouzdří a většinou to nedělá obtíže. Pokud se ovšem jedná o materiál biologický, jako je dřevo, ten potíže dělat může a přimlouval bych se za jeho odstranění. Je s podivem, že Vám v průběhu posledních let žádné obtíže nedělal. To může být způsobeno i tím, že už tam možná žádný zbytek dřeva není a jedná se jen o jizevnatou tkáň. Pokud je opravdu pod kůží ještě zbytek materiálu a pokud je hmatný, lze ho jednoduše při malém chirurgickém zákroku v místním umrtvení odstranit, což doporučuji. Kontaktujte chirurgické pracoviště. Ponechaný kus cizorodého, navíc biologického, materiálu může v budoucnu hrozit vznikem zánětu.

Další informace: x

Doporučení: Vyhledat spíše chirurgické pracoviště.

Tazatel: Vendelín, 20 let
Datum: 26. 09. 2016
MUDr. Aleš Fibír Na otázku odpovídal: MUDr. Aleš Fibír
SANUS s.r.o., odd. plastické chirurgie

Dobrý den,
mám pouze malý problém, už asi dva týdny mě trapí menší boule pod spodním víčkem oka, místo je zvenku zadrulejší, tvrdší, když se kouknu zevnitř tak rozhodně rudší než u druhého oka + dva menší bílé povláčky, postupně se mi boule posunula podle mě trošku výše. Nevypadá to ale nějak dramaticky. Oko je chvílemi klidné, chvílemi řeže a není to příjemné, slzí. Dávam přes týden ophthalmo septonex mast, nepříjde mi, že by se to lepšilo. Původně jsem myslela, že jde o ječné zrno, jednu dobu sem na ně trpěla, ale co si pamatuju, byl to rychlejší průběh, víc nateklé atd. Mám už čtyří dny zvýšenou teplotu a necitím se dobře, vím, že to nemusí souviset, protože mě pálí i v krku.
Poradíte mi, prosím, co jiného by to mohlo být? Případně jak urychlit hojení ječného zrna?

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Bude se jednat pravděpodobně o vlčí zrno. Od ječného se liší, hlavně postihuje hlubší žlázky. Jelikož je to zarudlé, tak bude stále ještě přítomna akutní zanětlivá reakce a bylo by vhodné předepsat antibiotickou mast. Zrání zrna můžete také urychlit teplými obklady.Pokud by zrno přešlo do chronického stádia, tak jedinou možností odstranění je vyříznutí opouzdřeného zánětu.

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Tereza, 21 let
Datum: 23. 09. 2016
Na otázku odpovídal:

Dobrý den,
na svoji drobnou postavu mám neúměrně velká prsa (vel. 75H) a poslední dobou (cca půl roku) mi to začíná silně kopmlikovat život. Zejména tím, že mi utažná podprsenka přes záda a ramena způsobuje bolesti zad a hlavně krční páteře, od které mě pak bolí celá hlava tak moc, že občas nemůžu dělat nic než ležet. Chtěla bych se tedy zeptat, jakého odborníka můžu s tímto problémem navštívit. Neurologa? Fyzioterapeuta? A potřebuji k tomu doporučení obvodního lékaře?
Děkuji a zdravím!

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,
doporučuji nejdříve navštívit Vašeho praktického lékaře. Ten by Vás měl odeslat k neurologovi a k ortopedovi aby posoudili Váš stav a případný nález na páteři apod. Pokud jeden ze specialistů usoudí, že jednou z hlavních příčin Vašich obtíží jsou příliš velké prsy, může Vám napsat doporučení ke zmenšovací operaci prsů ze zdravotní indikace. S tímto doporučením pak můžete navštívit plastického chirurga, který pak může požádat Vaší zdravotní pojišťovnu, zda Vám operaci neuhradí. K tomu bude potřebovat ještě kontrolní vyšetření prsů (UZ event- RTG - mammogram). Pak, pokud s tím budete souhlasit Vy i Vaše ZP by nemělo nic bránit zmenšovací operaci prsů, která by Vám mohla ulevit.

Další informace: xx

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře.

Tazatel: Lucie, 21 let
Datum: 22. 09. 2016
MUDr. Aleš Fibír Na otázku odpovídal: MUDr. Aleš Fibír
SANUS s.r.o., odd. plastické chirurgie

Dobrý den, ráda bych se poradila s odborníkem - nejlépe gastroenterologem.
Zhruba 2 roky s určitými pauzami mám obtíže: pocity tepla v žaludku,bílý jazyk,nechutenství,svědění v oblasti konečníku a genitálu,atopický ekzém v loketních jamkách, momentálně drobné vřídky na tváří a bradě,slzení oka zejména v chladu a větru,nadměrná únava, snížená mentální výkonnost,nízký tlak celoživotně.
Mám stresující zaměstnání.Alergologické vyšetření - bez potravinových alergii, pouze senzibilita na břízu a pelyněk. GFS vyšetření- nález dyspepsie horního typu, pangastrophatie s erosemi prepyloricky, histol.antrum pseudopapial.konfigurace, minimum akutních změn, HP negativní.Terapie 2 měsíce Emanera 40mg, dále jen dle potřeby v týdenní kůře.Nyní jsem 10 dní bez léku Emaneraa pociťuji opět teplo v žaludku. Nepiju kofeinovou kávu,alkohol pouze výjimečně - pivo.Dodržuji jídelníček s převahou zásadotvorných potravin, denně si vařím jídlo, piju čistou vodu, čaje lapacho, vilcacora, ledvinový, žaludeční.
Dále užívám na žilní nedostatečnost Detralex 1-0-1, doplňky chlorela + spirulina, Human křemelina - detox, vit .C, B-complex, semínka dýně, slunečnice, mandle, chia, sezam, lněné, konopné. Stolice je pravidelná, normální konzistence, občas plynatost.
Dovolím si můj stav shrnout jako - překyselení. Má otázka zní: jedná se o nadbytek HCL, nebo o nedostatek HCL a žaludek si nedostatek HCL nahrazuje tvorbou jiných kyselin, které potravu rozloží nedostatečně a celý proces vstřebávání živin a minerálních látek je narušen. Koncentrace HCL v žaludku nebyla změřena, ovšem domnívám se dle krkacího testu (který jsem si několik dnů nalačno prováděla s lékopisnou sodou a vlažnou vodou), že mám HCL nedostatek, neboť ani v jednom případě u mne nedošlo k říhnutí ani po 5 minutách.
Stres , kterému jsem vystavena v práci vypíná trávení, tvorbu HCL, lék Emanera je další blokátor tvorby HCL. Možná klíčem k nastolení rovnováhy kyselin a zásad v žaludku a celém těle je právě podpora tvorby HCL konzumací potravin jako chili,zázvor, jablečný ocet, celer, zelí,špenát, černé olivy, řepa a užívání tablet BETAINU HCL 600mg.
Prosím o Váš odborný názor co je příčinou mého zdravotního stavu. Děkuji.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Jsem gastroenterolog a břišní chirurg. 15 let se zabývám celostní medicínou. V některých částech vašeho sdělení jsem se musel usmívat. Je to trochu jinak, než píšete a vlastně mnoho věcí zhoršujete svým neuváženým doplňováním vlastně škodlivých doplňků. Předně je potřeba říci, že křemík a všechny jeho sloučeniny se nevstřebávají VŮBEC. Detralex v dlouhodobém užívání je prakticky neúčinný (je také proto bez doplatku pojišťovny, platíte ho celý sama), určitě škodí odvar "lapacho", méně "vilcacora", stejně jako je prokázán negativní vliv "Yerba maté" (což vy ale neuvádíte). Dále vám škodí jak dýňová semínka tak i slunečnicová - škodily by i mně. Správně je spirulina, chlorela (ale musely by to být mega dávky, aby účinkovaly), správně jsou mandle, lněné a konopné semínko (musejí být loupané, resp. drcené, jinak je to bez významu). Sezam ani chia význam prakticky nemá žádný, protože, troufám si tvrdit, že je nepožíváte v mega dávkách. B komplex je nesmysl (bylo by to dlouhé vysvětlování), vitamin C, chemický, skoro nic nedělá. Vaše potíže jsou z překyselení, proto je betain chlorid chybně. Ukázala to jasně gastroskopie. Z pohledu celostní medicíny jste výrazně překyselená (tedy vaše buňka, tedy váš organizmus), očisťuje se zvýšenou sekrecí HCl do žaludku - a to jsou vaše potíže. 3x běda, kdo v této situaci užívá inhibitory protonové pumpy (kupř. Emanera), zabraňujete tím očistě organizmu. Krátkodobě ovšem lze, zbaví to KAŽDÉHO "žaludečních problémů". Ovšem za jakou cenu! Nelze tady vysvětlit. Hlavně mě pobavila vaše zásaditá strava. Odkud jste čerpala informace? Hned vedle totiž byly zcela jiné! Ale ta myšlenka je správná !!! Jenom ta realizace bude kulhat ... Tedy: vaše potíže jsou z překyselení organizmu, jehož díl je v chybné životosprávě a hlavní díl v pracovním stresu. S obojím, a není to lehké, se musíte vyrovnat sama. Jenom je potřeba mít hodnověrného poradce. Předně je třeba pomýšlet na zrušení pracovního stresu. Pakliže chcete poradit se životosprávou, můžete se na mě obrátit mailem: holeckoj@seznam.cz Pakliže "nezrušíte" pracovní stres, fungovat nebude nic. Dr.Holečko

Další informace: Překyselení žaludku a organizmu jsou spojité nádoby. Příčinu neřeší léky (inhibitory protonové pumpy), které mají při dlouhodobém užívání závažné zdravotní následky. Příčina je často v chybné životosprávě a v nynější době také v pracovní zátěží - stresu.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře při zhoršení potíží, lépe ale gastroenterologickou ambulanci. Zhoršení lze očekávat v říjnu-listopadu.

Tazatel: Monika, 49 let
Datum: 12. 09. 2016
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Proč využít PotřebujiPoradit.cz

  • Na Váš dotaz odpovídá vždy specializovaný lékař
  • Více než 10 leté zkušenosti s provozem služby
  • Více než 18 000 zpracovaných dotazů
  • Odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů
  • Komunikace je šifrována, takže nedojde ke zneužití osobních údajů

Jak to funguje

  • Prostřednictvím online formuláře
    položíte dotaz
  • Dle tématu dotazu jej přidělíme
    nejvhodnějšímu odbornému lékaři
  • Ihned jakmile lékař odpoví,
    vyzvednete si odpověď