Zodpovězené dotazy

Nejnovější zodpovězené otázky

Dobrý den.
Mám takový zvláštní problém. Ne vždy, ale v poslední době (cca 3 měsíce) dost často: Když si lehnu a zavřu oči, uvedu se do klidu, tak po chvíli, především na zádech, mívám pocit, jako by se pode mnou houpala podložka, ať je jakákoliv - zem, postel - tvrdá, měkká.... Takový pocit, jako když kmitám sem a tam a bývá to v rytmu mého tlukotu srdce. Občas to ale mívám i v leže na boku. A párkrát jsem to cítila i v sedě, když relaxuji (na cvičení jógy). Jako když mým tělem srdíčko škube. Pomůže většinou změna polohy, nebo když otevřu oči.... Můžete mi poradit, co by to mohlo být? K lékaři se mi nechce, přijde mi, že je můj problém bláznivý :-)
Moc děkuji za odpověď, zdraví Jana

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den.
V první části obtíží neporadím, nevím. U toho posledního problému by mohlo jít o extrasystoly- předčasné srdeční stahy. Pro potvrzení se bez lékaře neobejdete, ukázal by to ekg Holter- 24hodinová monitorace srdečního rytmu. To na doporučení praktického lékaře provede kardiologická ambulance.

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Jana, 37 let
Datum: 14. 06. 2017
MUDr. Jaromil Gillár Na otázku odpovídal: MUDr. Jaromil Gillár
Kardiologická ambulance Liberec

Dlouhá léta mám vpředu na lýtku ohraničenou tmavší hnědou skvrnku, u které jsem si dnes všimla, že se stala plastickou, zřejmě mírně vyrostla do výšky. Šíře skvrnky je 6 mm a má lehce perleťový nádech. Objednala jsem se na dermatologii a dostala termín na polovinu července. Bojím se, že pokud se jedná o zhoubný nádor, může mít prodleva negativní dopady.

Odpověď k tomuto případu: Vážená paní/slečno,
dle Vašeho líčení půjde patrně o histiocytom- neškodný vazivový tumorek.
Ale na dálku (i kdybyste poslala fotografii) nelze pochopitelně stanovit přesnou diagnózu.

Pokud máte obavy z prodlení, lze pohotovostně navštívit ambulanci kožního oddělení nejbližší nemocnice.
Sice si budete muset i dlouho počkat (dle příchozích dalších případů), ale v daný den Váš vyšetří.

Další informace: Viz výše

Doporučení: Viz výše

Tazatel: Tereza, 38 let
Datum: 23. 05. 2017
MUDr. Nina Benáková Na otázku odpovídal: MUDr. Nina Benáková
Dermatovenerologická klinika 1. LF UK

Prosím o radu, zda můžu použít k oddálení menstruace Norethisteron, i když jsem měla na preventivní prohlídce u praktického lékaře mírně zvýšený bilirubin (lékařka toto nijak neřešila, pouze mi to oznámila při čtení výsledků). Potřebuji oddálit menstruaci kvůli dovolené cca o 1 týden. Není tedy použití Norethisteronu nebezpečné? Děkuji za odpověď.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, samozřejmě záleží, jak vysoká byla tato hodnota a zda jsou ostatní hodnoty ( jat.testy ) v pořádku. Informovala bych se u Vaší lékařky. Pokud to byla velmi nízká hodnota a jen jediná, nemusíte se tím vůbec trápit a Norethisteron použit.

Další informace: 0

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Jiřina, 46 let
Datum: 23. 05. 2017
MUDr. Martina Miklošová Na otázku odpovídal: MUDr. Martina Miklošová
Gynekologicko-porodnické odd. Chrudimská nemocnice, Gynamb Chrudim s.r.o.

Dobrý den,syn Kos Lubomír ,r.č. 0010194206, je poj.OZP. Si ztěžuje na bolest za krkem,dle oropedie zpráva 18.5.:
RTG C páteře ve 2 proj.-páteř v ose, CC skl.nelze hodnotit, v bonče proj. kyfotikce zvrat dist .poloviny , prox.susp. parc.synestos,vent.
těl.C2/3/4cong. jinak bez struktur.změn na skeletu.Můžete mi to nějak přeložit . Po rentgenu bylo synovi sděleno že má asi vrozeně dva
obratle,není tam nic vidět a zatím se CT dělat nebude. Ale já mám strach. Syn má zvýšené ASLO 900 je po třech baleních ospenu,
čeká nás imun.vyšetření na alergologii.Poradíte.

Odpověď k tomuto případu: RTG popis krční páteře : páteř je v ose, 1. skloubení nelze hodnotit, v bočné projekci vyrovnání přirozeného zakřivení páteře, v horní části podezření na vrozený srůst 2. a 3. krčního obratle

Další informace: při nejistotě lze doplnit tato vyšetření ještě šikmými snímky krční páteře, CT vyšetření je bohužel s větší RTG zátěží

Doporučení: návštěva ortopeda, rentgenologa

Tazatel: Jana, 41 let
Datum: 18. 05. 2017
MUDr. Marek Kalenda Na otázku odpovídal: MUDr. Marek Kalenda
soukromá ortopedická praxe, Poliklinika Chodov

dobry den,,v kvetnu 2016 mne odstranili zlucnik,,od te doby mam potize s zalydkem,,po rany vždy boli mne zalydek,,doktor mne napsal lek controlok,ale bolesti ne zmizili,,,lečimsa na astma otdeleni a doktor s astma otdeleni zikal ze i astma mam od zaludku,,derzim dietu uz rok ,,nic ne pomaha,,moc dikuji ,,beru leky na astma ..foradil,,lek na alergii,,xyzal,,i biopron 9,,taki beru lek ursofalk500,,i lek při obtizeh s duhanim doxybene,,,bolest mne bydi rano v 7 jeto mirne tlačici,,pokud si rano dam ovesnu kase ihned zmizi,,bolesti mam jenum rano,,při probuzeni,,pri posledním vysetreni zaludku mne nasli malu kilu,,a doktor napsal omeprazol,,tako množství leku mne desi,,moc dikuji za otpoved,,Pani Olga

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Opravdu jste ztloustla, vaše BMI = 31,3, což je pásmo obezity 1. stupně. Odpověď co dělat s vašimi potížemi, totiž s překyselením, je jednoduchá i složitá zároveň. Samozřejmě se na vašich potížích podílí i přechod (menopauza). Odpověď je: odkyselovat a zase odkyselovat. Ale jak? Odstranit ze životosprávy vše, co překyseluje: kofeinové nápoje, sladkosti, ovoce, bílá mouka a rýže. Kyselost odstraňuje kvalitní bílkovina: maso, vejce, ryba a zelenina. Obiloviny je třeba nahradit bramborem (na páře, ve slupce). Bílá mouka = 70% cukrů, rýže = 75% cukrů, brambor = 15% cukrů. Když byste se rozhodla pro životosprávu, tak jak jsem zatím jenom načrtnul, obraťte se na mě mailem: holeckoj@seznam.cz Dr.Holečko

Další informace: Překyselení žaludku je obrazem překyselení celého organizmu, léky typu Omeprazol pouze snižují tvorbu kyselosti v žaludku. Nijak neovlivňují překyselení organizmu. Toho lze docílit pouze životosprávou.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře, lépe gastroenterologa při zhoršení potíží.

Tazatel: Olga, 55 let
Datum: 12. 05. 2017
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Dobrý den, již cca rok pociťuji různě po těle svalové záškuby, nohy, ruce, ramena, obličej atd. i jazyk. Byla jsem u lékaře a ten našel pouze pozitivní Chvostkův příznak a doporučil magnezium - říkal zvýšená nervosvalová dráždivost. Já se ale bojím nemoci ALS, mám z toho velkou úzkost a pozoruji se. Nyní pozoruji záškuby v jednom čelistním kloubu, předpokládám, že tam je žvýkací sval, oba klouby mám takové zatuhlé a někdy bolí. |Někde jsem četla, že to může být tím, že je při velkém stresu a úzkosti zatínám. Je to možné? Je možné pociťovat záškub i ve žvýkacím svalu?
Děkuji moc.
Je mi 43 let.

Odpověď k tomuto případu: Dobr den,

popisované obtíže, společně s nálezem zvýšené nervosvalové dráždivosti nejsou obyvkle známkou žádné choroby, bolesti v oblasti čelistního kloubu mohou skutečně být důsledkem přetěžování, zatínání při stresu či počínající artrozy.
Pokud obttíže přetrvávají, nezlepšily se po magneziu a působí Vám úzkostné stavy, doporučuji kontrolu u Vašeho neurologa s časovým odstupem.
K průkazu onemocnění ALS je nutný pozitivní nález na elektormyografickém vyšetření.

Další informace: .

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře.

Tazatel: Aneta, 43 let
Datum: 06. 05. 2017
MUDr. Olga Ulmanová Na otázku odpovídal: MUDr. Olga Ulmanová
Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Dobrý den,

mám už skoro dva týdny zpožděnou MS. Vždy dostanu MS pravidelně, téměř přesně na den, někdy se stane že se třeba o jeden den urychlí nebo opozdí. Těhotná určitě nejsem. Cca před měsícem jsem byla u lékaře na preventivní prohlídce a vše bylo v pořádku. Nyní už asi 4 dny špiním, ale menstruace se stále nedostavila. Chtěla bych se zeptat kdy mám jít pro injekci ke svému lékaři?

Děkuji

Odpověď k tomuto případu: Dobrý večer, určitě doporučuji udělat si těhotenský test - pokud jste v posledních dvou měsících měla pohl.styk. Pokud by byl pozitivní, určitě ihned navštivte svého gynekologa. V opačném případě stejně do týdne dojděte na vyšetření, pokud se menses nedostaví.

Další informace: Při nedostavení se menses se musí vždy vyloučit těhotenství - obzvláště to mimoděložní.

Doporučení: Navštivte gynekologa.

Tazatel: Adéla, 21 let
Datum: 06. 05. 2017
MUDr. Martina Miklošová Na otázku odpovídal: MUDr. Martina Miklošová
Gynekologicko-porodnické odd. Chrudimská nemocnice, Gynamb Chrudim s.r.o.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,před 3 roky jsem byl na plicním,a tam mi dělali rengen a doktor mi řekl že mám pavučiny na plicích,a chtěl bych se zeptat co to je za nemoc,jaký sou následky když se s tím ne léčím co mi hrozí, a jestli je to vážný pavučiny na plicích,já ký je postup při léčení,a jaká jsou rizika děkuji lega

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den.
Termín pavučiny na plicích neznám a za 35 let praxe jsem neslyšel. Vysvětlit by to měl popisující rentgenolog.

MUDr. Gillár

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Emil Leonardo, 29 let
Datum: 28. 04. 2017
MUDr. Jaromil Gillár Na otázku odpovídal: MUDr. Jaromil Gillár
Kardiologická ambulance Liberec

Dobry den uz mesic me trapy bolest svalu v oblasti.zad kdyz jsem cvicila boli me to i v noci respektive picha po celym tele,momentálně dostavam injekce druhy tyden.porad to.boli sice ne az tak ale boli krev mam v poradku ekg taky rtg blokovana hrudni.pater.mam nejak cvicit nebo z ceho to muzu mit dekuju za odpoved

Odpověď k tomuto případu: Bolesti v oblasti páteře je nutné klinicky vyšetřit, zde se jedná o bolest vycházející z páteře či jde o přenesenou bolest, měl by Vás vyšetřit neurolog či ortoped a nastavit adekvátní léčbu - analgetika, rehabilitace. Samozřejmostí je provést základní zobrazovací metody - RTG páteře k vyloučení kostní patologie. Léky na bolest - analgetika - aplikovat jen po krátkou dobu. Lehké cvičení v teplém suchém prostředí je vhodné.

Další informace: Péče o záda je celoživotní problém společnosti, je potřeba neustále svaly stimulovat, cvičit a bránit prochladnutí a stereotypní zátěži.

Doporučení: Návštěva ortopeda, neurologa

Tazatel: Miriam, 38 let
Datum: 21. 04. 2017
MUDr. Marek Kalenda Na otázku odpovídal: MUDr. Marek Kalenda
soukromá ortopedická praxe, Poliklinika Chodov

Obracím se na Vás s prosbou Jsem už tak zoufalá, že nevím co dál. Kde začít? Asi tím, že jsem si loni 2.1. zlomila pátou zánártní kůstku, operace proběhla, poté jsem dostala trombózu a celkem 3 měsíce jsem se ředila, užívala Varfarin. Až na interně po zjištění trombozy mi vysadili antikoncepci. Po tomto problému se mi začaly dít zvláštní věci a nyní je tomu již rok co nepřestaly a to mrtvění končetin, jakoby nateklé šlapky, bolesti kloubů, kyčlí, loktů, všechny klouby na rukou a nohou a do toho několikeré noční močení. A to od 2-5 frekvencí. Mám pocit, že mi v lýtkách pulsuje krev nebo takové záškuby. Mám za sebou vše na co si vzpomenete. Od borelií, všechny krevní vyšetření, dále urologie, Sono ledvin, močového měchýře,cystoskopie, hormony, neurologie, revmatologie a po těchto všech vyšetřeních mi paní doktorka z neurologie řekla, že už z její stránky není co vyšetřovat. Je mi 53 let, nechci ani neschopenku ani invalidní důchod. Jen chci vědět, zda-li je to tím, že jsem prostě stará a nebo je někde nějaká příčina. Praktická lékařka jen naznačila, že by se mohlo jednat o roztroušenou sklerózu a já slyšela podobné příznaky spojené s mnohočetným myelomem. Když v noci jdu na záchod, tak se postavím na nohy, které jsou /jakoby vnitřně/nateklé, bolestivé jsem ráda, že kolena udrží tělo a jdu na záchod a toto absolvuji v průměru 3 x za noc. Toto nikdy nepřestává. Naštěstí z valné většiny hned usnu a můžu přes den fungovat v práci. Pracuji v kanceláři, ale i tak, jsem unavená. Absolvovala jsem spoustu rehabilitací. Jsem nešťastná z toho,že už vypadám, jako simulant a mám pocit, že se s tím budu muset smířit. Moc prosím poraďte.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,
popisované příznaky jsou velmi nespecifické, nejsou příliš typické proroztroušenou sklerosu, i když toto onemocnění vyloučit nemohu. nepíšete jaká vyšetření jste absolvovala na neurologii, pro potvrzení diagnosy roztroušené sklerosy je nutný nález na magnetické rezonanci splňující diagnostická kriteria. V případě nálezu na magnetické rezonanci je třeba doplnit vyšetření mozkomíšního moku.
Mnohočetný myelom má typický nález v krvi a moči, předpokládám, že by patologický nález nebyl přehlédnut.

Další informace: Pocity nateklé plosky či lýtka mohou být důsledkem prodělané hluboké žilní trombozy.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře.

Tazatel: Marie, 53 let
Datum: 10. 04. 2017
MUDr. Olga Ulmanová Na otázku odpovídal: MUDr. Olga Ulmanová
Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Proč využít PotřebujiPoradit.cz

  • Na Váš dotaz odpovídá vždy specializovaný lékař
  • Více než 10 leté zkušenosti s provozem služby
  • Více než 18 000 zpracovaných dotazů
  • Odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů
  • Komunikace je šifrována, takže nedojde ke zneužití osobních údajů

Jak to funguje

  • Prostřednictvím online formuláře
    položíte dotaz
  • Dle tématu dotazu jej přidělíme
    nejvhodnějšímu odbornému lékaři
  • Ihned jakmile lékař odpoví,
    vyzvednete si odpověď