Zodpovězené dotazy

Nejnovější zodpovězené otázky

Dobrý den,

můj otec prodělal v listopadu 2016 mozkovou mrtvici. Ochrnul na pravou část. Byl v Košumberku. Nyní je v domácím léčení a pohybuje se pomocí chodítka.
Bohužel má obrovské bolesti pravé ruky, která pokračuje přes žebra až do poloviny zad. Bolest trvá 24 hodin v kuse. Léky na bolest nefungují. Poraďte, co s tím.
Nemůže přeci každý den, každou hodinu, každou minutu takto trpět. Je mu 67 let.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,

bolesti ochrnuté končetiny jsou obvykle působeny zvýšeným napětím svalů (takzvaná spasticita) a také přenesenou bolestí kloubů v nepohyblivé končetině.
Neudáváte, bohužel, jaké léky proti bolesti byly u Vašeho tatínka zkoušeny, jistě se preparát, který přinese úlevu podaří najít.
Doporučuji návštěvu u neurologa nebo u specialisty pro léčbu bolesti.
V určitých případech může také pomoci injekční podání botulotoxinu do postižené končetiny (dojde ke zmírnění bolestivě vnímaného svalového napětí), tato metoda však může pomoci jen v určitých případech, je proto třeba aby tatínek navštívil neurologa, který posoudí, zda v tomto konkrétním případě je či není možné očekávat efekt této léčby a případně tatínka odešle do spádového centra pro léčbu spasticity.

Další informace: .

Doporučení: doporučuji návštěvu u neurologa

Tazatel: Edita, 40 let
Datum: 18. 09. 2017
MUDr. Olga Ulmanová Na otázku odpovídal: MUDr. Olga Ulmanová
Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Mám problémy s krční páteří na ktere mi rostou výrůstky .bolí mě stále za krkem a občas hlava bolest vystreluje mezi lopatky a do zadni casti hlavy .Vadi mi pruvan potize trvaji asi 15 let.Poraďte mi homeopatika.nebru žádné léky kromě krému na bolest.navštěvovala jsem v minulosti neurologa .

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den.
Homeopatie má jednu speciální indikaci ve vztahu k výrůstkům. Podáváme lék Hekla lava 9 CH 2 x denně 5 granulí cucat. U části pacientů tak dosahujeme zlepšení stavu. Uvedený lék rozpouští kostní výrůstky s efektivitou cca 70 procent Definitivní řešení ovšem bude v oblasti neurochirurgické.

Další informace: -

Doporučení: -

Tazatel: Květoslava, 55 let
Datum: 17. 09. 2017
Na otázku odpovídal:

Dobrý den,

už více než 2 roky trpím se žaludkem, první rok to bylo tak, že pokaždé co jsem snědla cokoliv, mi náhle poté bylo zle od žaludku. Tento rok se to ovšem mnohem zhoršilo. Ať sním cokoliv (například i jablko), je mi zle, i když nejím, i když jím, prostě po celý den se mi buď žaludeční šťávy vrací do krku, nebo mě tlačí žaludek (tupá bolest, někdy pichlavá). Je to pro mě psychicky hrozné, spíše přežívám, bojím se jít už i do kina. Ze začátku jsem seděla u záchodu, teď vím, že ikdyž je mi strašně, že se nepozvracím, takže s sebou všude nosím pití, abych ty šťávy případně zapila. Dodávám, že mám vyváženou stravu 5-6x denně, váhu mám stále stejnou, žádné velké kolísání. K lékaři jsem se dostala před 2 měsíci, sono žaludku bylo negativní, stejně tak štítná žláza byla v pořádku, stolice také v pořádku, v krevních testech mi našli nějak víc hormonů ohledně té štítné žlázy, související s tím, že bych měla sníženou fuknci ŠŽ, ale po dalších odběrech se to neprokázalo. Z krve mi také vyšla bakterie žijící v žaludku H.Coli, jenže ta se neprokázala prý ve stolici, takže antibiotika ani nic jiného jsem na to nedostala, jediné co mi doktor dal, byl HELICID 20mg, ale zlepšení nepociťuji.Od té doby, co se to před cca půl rokem zhoršilo jsem stále unavená, spím v noci, přes den, téměř furt a sem i tak stále unavená a stále (přes den a i v noci) se potím, ikdyž nic nedělám, a pot je opravdu zapáchající (nikdy dříve to tak nebylo). Nejhorší stavy pociťuji ráno na lačno, než se najím a pak večer před spaním. Z bolesti se ale nebudím. Po celý den mám pocit, že polykám hleny, mám těžké sliny a jakoby knedlík v krku. Doktor mi řekl, že poslední řešení je gastroskopie, což sem celou dobu opravdu doufala, že se ji vyhnu. Nejdříve jsem nesouhlasila, ale nezbývá mi nic jiného a už takto žít nechci. Poprosila jsem o gastroskopii v narkóze, jelikož se mi zvedá žaludek i sám od sebe, natož s hadičkou v krku. Nesnesu ani výtěry z krku, ani ten doktorský ,,klacek", který se též strká na kraj jazyka. Pan doktor mi řekl, že gastroskopii v narkóze provádějí, takže jsem byla klidná, ale na objednání mi napsal, že to bude gastro v ANGLOSEDACI, což mě dost rozhodilo, protože jsem četla, že pacient není úplně uspán, ale je při vědomí. Chtěla bych se tedy zeptat, co by se mnou mohlo být, když téměř vše vyšlo negativně, a jak je to s tou narkózou, když to není přímo anestezie. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Vaše potíže jsou typické, v civilizovaném světě je má až 80% lidí, většinou ovšem ne tak výrazné, jak je popisujete vy. Patří tedy mezi civilizační nemoci, jedná se o překyselení žaludku, ve vašem případě také s návratem žaludečních šťáv do jícnu a nosohltanu (to způsobuje vaše zahlenění a "jakoby knedlík v krku", vaše angíny). Překyselení žaludku vzniká při překyselení celého organizmu (zvyšuje se tvorba žaludeční kyseliny, aby se organizmus "zbavil" překyselení). K celkovému překyselení máte rodinné dispozice (také proto mají/měli vaši příbuzní rakovinu). Vlastní překyselení žaludku potom zvyšují hlavně kofeinové nápoje, sladkosti, cigarety (i elektronické), ale kupř. také ovoce (vámi uváděné jablko). Domnívám se, že v úplné narkóze vám gastroskopii nikdo neudělá, řádná analgosedace je dostačující. Podstatnější je životospráva, tedy bez kofeinových, slazených či ovocných nápojů, bez sladkostí, bez cigaret. bez ovoce, dostatek kvalitního masa, vajec, ryb, se zeleninou, s bramborem (ve slupce, na páře). 1. pomoc při žaludečních potížích jsou opravdu tekutiny (voda, voda s citrónem, zelený nebo bylinný čaj) a jedlá soda. Z dlouhodobého pohledu potom správné stravování, jak jsem ho popsal. holeckoj@seznam.cz Dr.Holečko

Další informace: Překyselení žaludku s refluxem (návratem šťáv) je civilizační nemoc. Je třeba odstranit nevhodné civilizační podněty.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře při zhoršení, lépe ale gastroenterologickou ambulanci.

Tazatel: Lenka, 19 let
Datum: 09. 09. 2017
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Dobrý den, jsou tomu již dva roky co mne trápí bolest levého podbřišku. Nejvíce pak při fyzické námaze a pohlavním styku. Na omak bolí břicho i v oblasti pupku. Podstoupila jsem mnoha vyšetření na gynekologii, kde se zjistili jen menší změny na čípku, kvůli kterým chodím na pravidelnou kontrolu po půl roce. V roce 2012 jsem spontánně porodila v termínu bez komplikací. Zkoušela jsem i několikrát měnit HA a beze změn, nikdy jsem ji však nezkoušela vysadit. Můj gynekolog mne přeléčil snad 15 atb jen tak pro jistotu kdyby to náhodou pomohlo. Nepomohlo však nic a tak mne poslal na laparoskopii, kterou jsem podstoupila loni v květnu. Poté mi bylo řečeno, že mi odstranili srůsty a mělo by být vše v pořádku, že to byla příčina mých bolestí. Tomu se tak ale nestalo a bolesti ani na týden neustoupili. Byla jsem tedy poslána k obvodnímu lékaři, který mě opět předepsal atb pro změnu na močový měchýř a ne jednou. Změny nenastaly a bolesti neustopily a tak jsem byla poslána na kolonoskopické vyšetření. Tam mi bylo sděleno, že po této stránce je vše v pořádku. Další v pořadí bylo vyšetření na neurologii a sono, kde se opět nic nezjistilo. a proto jsem byla poslána na ortopedii, kde samozřejmě také na nic nepřišli. Vyžádala jsem si tedy vyšetření CT kde se akorát zjistil výhřez L5/S1 4mm, v konaktu s durálním vakem a známky sacroilitis bilat. . Dále pak cystoid se zahuštěným obsahem Bartoliho žlázy o velikosti 38x20x34mm ( v roce 2006 mi byla tato žláza operativně odstraněna, nevím tedy jak v ní může být cysta, když jí nemám a nebyla mi na to dána odpověď když jsem se jí dožadovala). Nicméně i po těchto nálezech mi bylo řečeno, že ani jedno z toho nejsou důvody mých bolestí a nic z toho se neřešilo. Dostala jsem žádanku do Gastroenterologické poradny a vyšetření mne čeká až v říjnu. Bolesti jsou stále stejné, neustupují, někdy se dokonce zhorší. Je to už dlouhá doba a nejen, že mne to trápí a bolí, ale narušuje to chod mého života. Proto bych Vás chtěla požádat o pomoc, radu na jaké vyšetření popř.zajít a kde hledat příčinu. Děkuji moc

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Vaše potíže, jak jste i pečlivě popsala, nejsou jednoduché. I tak jsou díky vašemu popisu nyní dosti jasné. Předně tu máme 2 věci, které vámi popsané potíže způsobují. Předně tedy výhřez ploténky, a její kontakt s obalem míchy (durálním vakem) a cysta v oblasti Bartoliniho žlázy. Ploténka a změny v kloubu spojení kosti kříšové a pánve (SI kloub) jsou snad jasné. Bartoliniho žlázy jsou 2, a i kdyby jste měla operovanou tu vlovo, jsou tam další možnosti, hlavně ta, že pouzdro žlázy nebylo odstraněno zcela (bezezbytku) a to vede potom k opakování celého problému. Touto logickou odpovědí jsem vám zatím nikterak nepomohl, to si uvědomuji. Pro zmírnění (či úplnému odstranění) potíží je potřeba udělat mnoho dalších postupných kroků, kam patří také vaše kouření a zřejmě také pití kávy. To jsou civilizační zlozvyky, které překyselují organizmus a to vede ve svých důsledcích k degenerativním změnám. Ano, tam patří také vaše "ploténka" i cysta v místě Bartoliniho žlázy. Vedle nikotinu a kofeinu překyselují hlavně cukry ve stravování (jejich hlavním zástupcem je bílá mouka a ovoce). Touto problematikou se zabývá celostní medicína. Celá léčba je založena na dodržování životosprávy s vyloučením těch nejhorších civilizačních negativ. Kupř. nesladit, nesolit, nejíst nic z bílé mouky. Jíst dostatek kvalitní bílkoviny (maso, vejce, ryby) a přiměřené množství zeleniny (ne ovoce), jako přílohu preferovat vařený brambor (ve slupce, na páře). Samozřejmě nepít kofeinové nápoje a nekouřit. holeckoj@seznam.cz Dr.Holečko

Další informace: Degenerativní a zánětlivé afekce pohybového ústrojí a u žen pohlavního ústrojí, známé jako civilizační nemoci způsobuje překyselení organizmu, hlavně nadbytek cukrů, kofeinové nápoje, kouření. U žen má významný negativní vliv také HA.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře při zhoršení potíží, dokončit vyšetření na gastroenterologii.

Tazatel: anonym, 27 let
Datum: 06. 09. 2017
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Dobrý den,

už nějaký čas mě trápí bolesti v pravé části břicha - cca 5cm pod koncem hrudního koše která se přenáší zhruba do středu hrudního koše pod prsy cca 8cm nad pupíkem - ale né vždy - občas je to bolest i v krku pod ohryzkem jako mírný tlak. Je to nárazové nebolí to pořád a nev´ím co to vyvolává. Bolest bych přirovnala k pocitu hladu i když hlad nemám ale jsou to bolesti jako když máte žaludek na vodě přibližně - občas křeče. Nechala jsem si udělat krevní testy, ale vyšli v normě. Průjmy, horečkami ani ničím jiným netrpím. Mám svého praktického lékaře, ale ráda bych se zatím poradila takto po internetu.

Děkuji za odpověď

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den. Váš případ je poměrně jasný, také jste ho dobře popsala. Předně máte výraznější nadváhu, váš BMI = 32, tj pásmo obezity 1. stupně. Vaše potíže jsou z překyselení organizmu, které se projevuje překyselením žaludku a to jsou ty projevy, které jste popsala. To překyselení organizmu je také příčinou ulcerózní kolitidy vašeho otce. Co tedy dělat?? Odkyselovat. Škrtněte z vašeho života vše, co překyseluje: kouření, káva, Cola, všechny ochucené nápoje, sladkosti, ovoce, bílá mouka, obiloviny. Co vám zbývá: voda a voda s citrónem, bylinný nebo zelený čaj, 80% čokoláda, mandle, zelenina, brambory, dostatek masa (hlavně hovězí), vajec a ryb (hlavně kapr, sardinky, šproty). Potom také zhubnete, výrazně. Když semnou souhlasíte a chcete to tak dělat, napište mi: holeckoj@seznam.cz Dr.Holečko

Další informace: Bolesti v nadbřišku spojené s dyskomfortem v nosohltanu téměř vždy způsobuje překyselení žaludku, které má příčinu v překyselení organizmu. To vzniká nadbytkem cukrů ve stravě (hlavně ovoce a obilovin) a kouřením (i elektronickým) a pitím kofeinu.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře, při zhoršení potíží, lépe ale vyhledat odbornou gastroenterologickou ambulanci.

Tazatel: Sandra, 25 let
Datum: 01. 09. 2017
MUDr. Jiří Holečko Na otázku odpovídal: MUDr. Jiří Holečko
Ambulance civilizačních nemocí a specializované výživy

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně vyjmutí drátů z paže mého 4-letého syna.

Dne 16.7.2017 si přivodil zlomeninu pažní kosti s dislokací, která mu byla operativně srovnána a implementovány 2 dráty (ve zprávě uvedeno "repositio tecta. osteosynthesis metallica percutanea intramedularis 2x TikiWi 1,8").

7.8.2017 mu byla sundána sádra a byl jsem doktorkou výslovně upozorněn, že k vyjmutí drátů musí dojít do 8 týdnů od jejich aplikace. V souladu s tím jsme byli objednáni na operaci, kterou jsme následně kvůli synovu nachlazení museli odložit. Nový termín, nám byl ale stanoven až na týden od 18.9., tj. teoreticky až 22.9., tedy 10 týdnů od vložení drátů.

Rád bych se zeptal:
1. Jak velký je v tomto případě 2-týdenní zdržení problém.
2. Pokud to je problém, jak lze alternativně postupovat (jak lze prosadit dřívější termín, zvolit jinou nemocnici, řešit ambulantně…...).

Děkuji předem za informace.

S pozdravem

J. Kavalír

Odpověď k tomuto případu: 2 týdenní prodleva dle mého soudu nehraje velkou roli, pokud se nic nekomplikuje a nedochází k posunu drátů přes kůži, nemusí se termín operace uspěchat. .

Další informace: Osteosyntéza Kirchnerovými dráty v tomto případě s následnou extrakcí materiálu závisí na hojení kosti. Vyjmutí by mělo být při nekomplikovaném průběhu po zhojení.

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Josef, 35 let
Datum: 29. 08. 2017
MUDr. Marek Kalenda Na otázku odpovídal: MUDr. Marek Kalenda
soukromá ortopedická praxe, Poliklinika Chodov

Dobrý den, píšu ohledně mého snoubence, v roce 2008 měl vážný úraz hlavy našli ho v bezvědomí nikdo neví jak dlouho tam ležel. Má jizvu odpravého oka přes čelo až dolu k uchu byla zasažena i nervova čast.. Tenkrát měl chodit pravdelně na neurologii a brát prášky, prášky nebral tak ho vyhodili takže už 8let nikde s hlavou nebyl. Chodím s ním 3roky, máme spolu dvojčata. první pul rok našeho vztahu byl nádherný řekl mi cokoliv, nosil darky a tak, pak už to šlo trochu jinak, neumí nebo sám řekl že neví že má v puse "špunt" pres který mu nejdou říct slova jako mám tě rad,chybela si mi,děkuji atd..Sám řekl že v sobě nemá ani kousíček citu a že neví proč bylo mu jedno když si jeho syn zlomil rucicku jeste mi vynadal vzal auto a odjel, když jsem byla v ohrožení života tak se usmíva ikdyž vidím že se bojí tak nedá nic najevo, ale on se změnil už tak moc že si toho všímají všichni, všechno mu je jedno at se ho zeptám na cokoliv je mu to jedno, na všechno se jenom usmíva a říka nevim, odešel od nas že deti muzou byt bez taty a me že nechce, potom mi zas píše ze me miluje ale ze nevi co ma delat, koupili jsme i barak.. Obcas mi rekne že se zabije v aute, pak zas prijde bydlí s nami večer planuje jak spolu budemrano mě vyhodí z ložnice a strašně sprostě se ke mě chova nadava mi uraží mě.Jediný skym se dokaže bavit, smat se jsou jeho kamaradi ikdyz sám ví že ho pomlouvaji,podraži a jen zneuživaji. Jediný co dělá je že je celý dny s kamarády, chovaji se jako 15cti lety, pijou na "našem" baraku kde dělají bordel, ma exekuce,odešel z práce a vše mu je jedno, příjde nám po urazu mu zustala malá boule na právé straně čela a vypada to že se zvětšila.. vím že takhle na dálku není moc radit ale jediné co bych chtěla vedět když ho dotáhnu na neurologii kde už je po tají objednany (pani mudr ho okamžite pošlě prý i na psychiatrii)zda toto chovaní muže byt spojeno s tím urazem..?.

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den,

váš dotaz je velmi složitý, Nevíme bohužel, jaký úraz Váš přítel v r. 2008 prodělal (otřes mozku? krvácení do mozku? - možností je spousta) ani jaké léky měl tehdy následně užívat, je tedy obtížné určit o co se přesně jednalo a zda Vámi popisované změny chovámí mohou být důsledkem onoho úrazu či nikoliv.
Zcela obecně jsou možné 3 situace:
1. povahové změny a změna chování jsou skutečně důsledkem v minulosti prodělaného úrazu
2. povahové změny a změna chování jsou projevem počínajícího psychiatrického onemocnění
3. změna chování je důsledkem "pouhého" ochladnutí jeho citů k vám, špatných kamarádů a možná i počínající závislosti na alkoholu.

Další informace: Vyšetření u neurologa a psychiatra je zcela na místě, bylo by dobré k vyšetření donést veškeré dostupné lékařské zprávy o úrazu z r. 2008. Je však nutné, aby přítel byl s návštěvou lékaře srozuměn a byl ochoten ke spolupráci (je objednaný potají!), bez jeho spolupráce bohužel nelze očekávat žádný výsledek.

Doporučení: Vyhledat praktického lékaře.

Tazatel: Eliška, 24 let
Datum: 12. 08. 2017
MUDr. Olga Ulmanová Na otázku odpovídal: MUDr. Olga Ulmanová
Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze

Dobrý deň,

niečo vyše mesiaca mám problémy s močením, ktoré sa mi rozvinuli náhle, snáď behom 1 - 2 dní. V podstate sa mi rozhodil režim močenia. Jednak mám slabý prúd moču, často s výrazným čakaním na začiatok močenia. Stáva sa aj, že po domočení sa prúd ešte trochu rozbehne. Ťažko sa mi odhaduje, kedy je správna chvíľa ísť močiť. Ráno a prípadne doobeda to ešte ide, ale poobede a k večeru sa problém väčšinou zhoršuje. Ráno vymočím najviac moči (stane sa, že idem aj 3x behom 2 hodín), behom dňa len v menších dávkach, a k večeru to už moc nejde. Pijem stále rovnako, aspoň 2 litre za deň. Stane sa, že musím na WC aj cez noc, síce len raz, ale predsa. To predtým nebývalo. Príde mi to, ako keby som nevedel presne, či mám alebo nemám plný mechúr, a hlavne väčšinou mám dojem, že za celý deň málo vymočím, neúmerne prijatým tekutinám. Prvý ranný moč je koncentrovaný, ale napr. ak idem potom ešte o hodinu, tak je moč normálnej farby alebo až bez farby (medzitým vypitý pohár vody). Dvakrát som si zatiaľ všimol, že tento druhý moč bol zakalený.

Niekedy mám mierne rezanie pri močení. Vyskytuje sa aj dráždenie po vymočení, najviac v rozkroku v mieste nad ľavým semenníkom. Taktiež ma pobolieva v oblasti prostaty, konečníku, niekedy semenníkov, alebo potom v podbrušku, alebo v krížoch, ďalej občas "tiky", štipnutia asi v mieste prostaty. Tieto štipnutia sa mi prejavovali v močovej trubici napr. pri uľavení si od vetrov. Na začiatku boli výraynejšie problémy s nadýmaním a stolicou (sťažené vyprázdňovanie), ale to už sa to trocha zlepšilo, i keď stále sa to niekedy prejaví.

Mám 30 rokov. Na urológií mi zatiaľ nepovedali presne diagnózu, ale na štítku s výsledkami odberov moču, ejakulátu, krvi bola poznačená chronická prostatitída. Užívam teraz asi 2 týždne Omnic 0,4, a na kontrolu mám ísť až v polke septembra, po ktorej bude pravdepodobne nasledovať cystoskopia. Liek ak vôbec zaberá, tak len minimálne. Absolvoval som zhruba pred týždňom a pol UFM, kde po 1. vymočení do prístroja zostalo v mechúri 190 ml, po 2. vymočení na WC 110 ml. Podľa UZ mechúr ani prostata nemajú zásadný problém, pri vyšetrení per rectum tiež nebola prostata zväčšená a podozrivá. Moč aj ejakulát bez signifikantného nálezu, PSA 0,47 ug/l. Prosím, o aký problém by sa mohlo jednať ? Je možné, že by tieto problémy mohlo spôsobiť prechladnutie, alebo dlhšia doba bez ejakulácie ? Je možná pri týchto problémoch sexuálna aktivita ? Príde mi, že po poslednej masturbácií sa pridružili tie štípania, ktoré som popisoval. Inak vyvrcholenie bolo príliš rýchlo.

Mohli by ste mi prosím poradiť, ako ďalej postupovať, prípadne, čo by som pre zlepšenie stavu mohol urobiť sám ?
Vopred ďakujem za odpoveď. Erik

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, zdrojem Vašich obtíží bude asi opravdu prostata. Onemocnění ve smyslu chronického zánětu, který může způsobit řad příčin. Nejlépe se dá ovlivnit bakteriální zánět pomocí antibiotik, tuto formu ale asi nemáte. U zánětu nebakteriálního či obtíží jiného původu (někdy se shrnuje pod pojem chronický pánevní bolestivý syndrom) je možnosti radikálního ovlivnění omezená. Vede to k nedůvěře v urologa, rozvoji někdy velmi výrazné psychické nadstavby k chorobě. Narušuje se život osobní včetně partnerského i život pracovní. Nejedná se však o stav nějak ohrožující člověka, ale "pouze" zhoršující kvalitu života. Je třeba k obtížím přistupovat s nadhledem, nekoncentrovat se na ně, důvěřovat ošetřujícímu urologovi, být trpělivý. Více Vám po internetu nelze pomoci a nadále zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Další informace: -

Doporučení: Nevyžaduje návštěvu lékaře.

Tazatel: Erik, 30 let
Datum: 05. 08. 2017
prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D. Na otázku odpovídal: prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.
Urologická klinika LF UK a FN Plzeň

Dobrý den.asi pred mesícem se mi udelal malý bíly flíček s hnisem u kůžičky, která je připojena k nehtu. nic mne nebolelo, hnis vytekl, já to jen vye´desinfikovala a neřešila, bohužel jsem to ani nekryla což byla nejspíš chyba. za pár dní místo zčervenalo, začalo mi v tom trochu tepat a jakoby pod nehtem ( v místě, kde je ten bílý půlměsíček jak vyrůstá nehet) se mi udělal malý tmavý flíček. potom zhruba 3 dny mě to až bolelo ( byla jsm zrovna u moře - jakmile jsem byla v klimatizované místnosti tak to bylo ok, ale jakmile jsem vyšla ven do horka - bylo 35 stupnu, tak to začalo hodně škubat a bolet). Bolest naštestí asi za 3 dny zmizla. ted je to tedy už skoro měsíc, a i když mě to už nebolí - a ten tmavý flíček pomalu odrůstá - stále je to červené, a kůžička stále není "připojena" k nehtu, jakoby se trochu odchlipuje. dole i začíná odrůstat malinký dolíček- tedy je zde i malinká deformita.bohužel objednat se ke kožnímu ted v létě je problém. nyní mne to nebolí, takže akutní to není, a nidke mne nevezmou džív než za 2 měsíce. jenže já bych potřebovala vědět, co to je a jak to léčit. v té první fázi jsem to mazala ATB mastí ( dovezenou z usa, ale složení identické s českým framykoinem)...potom jsem to mazala betadine a potom mne napadlo, že by to mohla být plísen a před 2 dny jsme to začala mazat Exoderilem,. Dá se prosím takto z fotky zjisit, zda je to plísen/ bakterie a co mám dělat ? já opravdu tipuji plísen ( měla jsem ji džív i na kůži a občas trpím na mykozy, takže by to dávalo smysl).
vím že to ted není akutní, ale bojím se že když to budu špatně léčit tak se to opět zhorší.
podotýkám, že to žluté zbarvení je od betadine, není původní :
jinak se s ničím neléčím, jsem zdravá.chci poslat foto, ale nevím jak.....
děkuji moc za radu

Odpověď k tomuto případu: Vážená paní,
dle Vašeho líčení se s velkou pravděpodobností jednalo o tzv. panaritium- infekční zánět nehtového valu.
V počáteční a dohojovací fázi se léčí lokálně, v hnisavé fázi chirurgicky (vypuštění hnisu , převazy)

Nejčastějšími původci akutních projevů jsou bakterie, obvykle předchází nějaké drobné poranění. Léčí se lokálním antibiotiky aj protizánětlivými a desinfekčními prostředky.
Původci chronických potíží (což není váš případ) bývají nejčastěji kvasinky, a to v terénu chronicky namáhané či poškozené kůže (ekzémy, "mokré" profese či koníčky jak kadeřnice. kuchařky, uklízečky, ženy v domácnosti atp.). Léčí se nárazově k zklidnění kombinaci kortikoidů a antimykotiky, příp. desinfekčními prostředky a k dlouhodobé udržovací péči promazávací hojivé prostředky (emoliencia) - jako u ekzémů
Plísně, správněji kožní houby, toto nezpůsobují.
Přesné zjištění původce se běžně neprovádí, jen v příp kdy správná léčba nevede k efektu. Provádí se stěrem z kůže na bakteriologii a mykologii

Další informace: K dohojování ve Vašem případě by byl vhodný hojivý prostředek s desinfekcí, např. Bepanthene plus mast, který se aplikuje minim. 2x/den na kůži okolo nehtu . Přes den není od věci polštářkovou náplastí tuto oblast chránit před zevními vlivy
Ruce chránit - redukovat kontakt s vodo,u detergenty a další dráždivými látkami, vč. práce se syrovou zeleninou, ovocem atp..
Pokud obecně potřebujete akutní dermatologické vyšetření a na obvodě mají dlouhé objednací doby, lze využít "pohotovostně" návštěvu na ambulanci kožní kliniky neb kožního oddělení nejbližší nemocnice, kde si sice počkáte , ale v ten den Vás vyšetří!/ošetří. Samozřejmě přes den, noční služba je vyhrazena ležícím pacientům a skutečně těžkým případům s ohrožením zdraví či života.

Doporučení: viz výše

Tazatel: magda, 31 let
Datum: 26. 07. 2017
MUDr. Nina Benáková Na otázku odpovídal: MUDr. Nina Benáková
Dermatovenerologická klinika 1. LF UK

Dobrý den,
již rok trpím na zánět močového měchýře, kdy mám ve výsledcích vždy bakterii E-coli. V srpnu a září 2016 jsem byla přelecena třikrát antibiotiky. Kultivace byla vždy hned po dobrani antibiotik pozitivní na E-coli, která se postupně stávala rezistentní na určitě léčivé látky. Byla jsem tedy poslána na urologii, kde mi byla provedena veškerá vysetreni. Tam mi byla odhalena dysfunkcni mikce, kterou budu řešit rehabilitaci. Dle pana doktora se bakterie kolonizovala a nikdy se ji již nezbavím. Příznaky klasického zánětu mocaku nemám. Pouze je při každém močení cítit ke konci nepříjemný pocit a lehké pálení v močové trubici. Nedovedu si představit, ze do konce života (26let) se bezbolestně nevycuram. Je to i dost omezujíci ve chvíli kdy člověk nema možnost jít každých 30 min na záchod a dodržet požadované množství tekutin, v tu chvíli se bolesti při močení stupňují včetně všech příznaků klasického zánětu. Nemám ještě děti a nevím jak to teda muže budoucí těhotenství a plod ovlivnit? Všude píšou, ze je před tím nutné se bakterie zbavit. Jako poslední variantu mi doktor předepsal autovakcinu. Tu mám již vytvořenou a měla bych ji začít užívat. Zajímalo by mě jestli je nějaké doporučení co dodržovat co se týká sexuálního života aby ta vakcina měla co nejvyšší šanci na úspěch? Užívám teď Blokurimu, po které se mi to zda lepší. Plus jsem užívala Urixin, ale po něm jsme žádnou změnu necítila. Zkoušela jsem také Uro-vaxom a nic. Existuje ještě něco čím léčbu podpořit? Myslíte ze by byli vhodné nechat otestovat také partnera zda na mě neustále tu bakterii nepřenáší? Děkuji za odpověď

Odpověď k tomuto případu: Dobrý den, máte obtíže, kterými trpí mnoho žen a jedná se častou problematiku v ambulancích urologa. Řešení vždy je, byť jsou to mnohdy antibiotika či jiné léky. Jste v péči odborníka, patrně urologa. Takže Vám bohužel nic nového a zlomového nemohu poradit. Je nutno vše konzultovat s ním, což se dle Vašeho dotazu děje velmi pečlivě včetně autovakcíny. Níže jsou uvedeny pouze základní informace, které už asi ale dobře víte.

Další informace: Močové infekce jsou po infekcích dýchacích cest druhé nejčastější. Mnohem častěji jimi trpí ženy. Vchod poševní je kolonizován bakteriemi z okolí konečníku. Bakterie se krátkou močovou trubicí dostávají do měchýře, kde se mohou pomnožit a způsobit zánět močového měchýře - cystitidu. Organismus se tomu brání pravidelným vyplavováním baktérií při močení a též ve sliznici měchýře jsou obranné mechanismy bránící přilnutí baktérií. Masivně se dostávají do měchýře baktérie do měchýře při pohlavním styku. Ženy trpící opakovanými močovými infekcemi by měly být vyšetřeny, zda nemají nějaké onemocnění podílející se na infekcích (vrozené vývojové vady, močové kameny apod.), což ale u mladých žen bývá výjimečné. Není-li žádná příčina odhalena, poté jsou nutná režimová opatření - pečlivá hygiena zevního genitálu vícekrát za den, hojně tekutin během celého dne (min. 3 l za den), pravidelně v kratších intervalech močit, genitál po toaletě otírat směrem zepředu dozadu a ne naopak. Jsou-li obtíže vázány na pohlavní styk, poté je nutné se po styku vždy brzy vymočit a eventuálně před stykem vzít jednu dávku antibiotika. Objeví-li se infekce, je nutné její brzké přeléčení antibiotiky dle kultivační citlivosti na zjištěné baktérie. U častých recidiv je možné profylakticky podávat na noc menší dávku antibiotika či se i pokusit ovlivnit obranyschopnost podáváním např. preparátu připraveného z mrtvých baktérií, což zvýší obranyschopnost. Nově se zkouší též podávání D-manózy. Podávají se i extrakty s kanadských brusinek, zde ale efekt nebyl prokázán v klinických studiích.

Doporučení: -

Tazatel: Lucie, 26 let
Datum: 21. 07. 2017
prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D. Na otázku odpovídal: prof. MUDr. Milan Hora, Ph.D.
Urologická klinika LF UK a FN Plzeň

Proč využít PotřebujiPoradit.cz

  • Na Váš dotaz odpovídá vždy specializovaný lékař
  • Více než 10 leté zkušenosti s provozem služby
  • Více než 18 000 zpracovaných dotazů
  • Odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů
  • Komunikace je šifrována, takže nedojde ke zneužití osobních údajů

Jak to funguje

  • Prostřednictvím online formuláře
    položíte dotaz
  • Dle tématu dotazu jej přidělíme
    nejvhodnějšímu odbornému lékaři
  • Ihned jakmile lékař odpoví,
    vyzvednete si odpověď